Brněnské sochy žádají propuštění Pussy Riot

, 2012-06-26

Brněnské sochy a NESEHNUTÍ vyjádřují dnes symbolickou podporu zadržovaným členkám ruské punkové kapely Pussy Riot. Slavné brněnské sochy si stejně jako hudebnice na svých vystoupeních oblékly barevné kukly, aby protestovaly proti uvěznění tří členek feministické aktivistické skupiny, kterým za kritiku Putinovy administrativy hrozí až sedm let vězení. K podpoře se přidal i autor Aloise Nebela spisovatel Jaroslav Rudiš, který už na podporu Pussy Riot poslal Vladimíru Putinovi petici. „Je nutné se za Pussy Riot postavit. To nejmenší, co člověk může udělat, je morálně je podpořit,“ vyjádřil souhlas s akcí Rudiš.

Za propuštění dnes protestují například sochy symbolizující Obchod a Toleranci v brněnském parku Lužánky. Socha mima před Bílým domem pak symbolicky požaduje, aby Pussy Riot nebyly umlčovány. Stejně tak i patron brněnského vysokého školství Václav hrabě Kounic, jehož busta je umístěna před rektorátem Masarykovy univerzity, pro dnešek převzal roli ochránce lidských práv a požaduje spravedlnost pro uvězněné Rusky. Příslušný vzkaz dostala i ruská ambasáda v Brně. „Akcí chceme upozornit na nedemokratické praktiky putinovského Ruska, které umlčuje své kritiky a je silně propojeno s pravoslavnou církví. Pussy Riot nespáchaly žádný trestný čin, pouze projevily svůj názor, za což jsou už skoro čtyři měsíce vězněny,“ objasňuje motivaci akce Petra Havlíková z NESEHNUTÍ.

Kromě barevných kukel byly na sochy přidány rovněž transparenty vysvětlující význam akce. „Naším cílem je upoutat pozornost kolemjdoucích, neboť tři uvězněné ženy v Rusku se nám mohou zdát jako vzdálený problém, ale není to zas tak dávno, co k věznění umělců a umělkyň kritických k režimu docházelo i u nás,“ doplňuje Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.

Uvěznění kapely zvedlo všude po světě vlnu podpůrných akcí[1], včetně České republiky. K akcím požadujícím propuštění punkerek se přidala i Česká ženská lobby, jejímž členem je i NESEHNUTÍ. Česká ženská lobby uspořádala happening před ruským konzulátem v Praze[2] a přidala se k pochodu, který prošel Prahou 31. května a napodobil současnou formu protestních akcí v Rusku, takzvanou lidovou promenádu.

Tři členky punkového uskupení Pussy Riot, Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová jsou ve vazbě drženy od 21. února 2012, kdy je policie zatkla po vystoupení v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde vystoupily s vlastní písní Bohorodičko, vyžeň Putina. V současnosti soud prodloužil jejich vazbu do 24. června a třem ženám hrozí až 7 let vězení za výtržnictví.

Fotogalerie


[1] Tyto akce monitorují stránky http://freepussyriot.org/.

[2] http://www.czlobby.cz/novinky/167-1/pred-ruskym-konzulatem-v-praze-probehl-happening-na-podporu-veznenych-ruskych aktivistek-ze-skupiny-pussy-riot/