V Brně probíhá unikátní návštěva zástupkyň a zástupce občanských iniciativ z Kavkazu

, 2012-09-13

NESEHNUTÍ dnes v Brně na tiskové konferenci představilo zástupkyně a zástupce šesti občanských iniciativ z Kavkazu a jejich projekty, které letos obdržely finanční podporu z České republiky. Po dobu deseti dnů se účastnice a účastník pobytu v ČR seznámí s prací významných českých nevládních organizací a v rámci exkurzí náhlednou také do fungování vlivných českých médií. Již druhým rokem se NESEHNUTÍ podařilo zorganizovat unikátní návštěvu, během které se setkávají obyvatelky a obyvatel dvou stran znesvářených válečnými konflikty – Gruzie a Abcházie.

Stejně jako aktivity NESEHNUTÍ se i podpořené projekty na Kavkaze zaměřují na rozličná témata. V gruzínském městě Kutaisi zahajuje provoz první linka důvěry, jiný projekt chce podporovat rozjezd podnikání žen na venkově. V centrálním regionu Gruzie pak probíhá kampaň, která zahajuje veřejnou diskuzi o právech zvířat a vegetariánství. V Abcházii sdružení novinářů usiluje o zrušení trestného činu pomluvy, který omezuje svobodu vyjadřování médií, jiná aktivní skupina brojí proti nebezpečným pirátům silnic, další projekt usiluje o začlenění dětí s postižením mezi ostatní.

„Návštěva představitelek a představitele kavkazských nevládních organizací je pro ně jedinečnou možností, jak se mohou seznámit s fungováním neziskového sektoru a mediální sféry v České republice. Zvláště zkušenosti českých iniciativ prosazujících účast veřejnosti na rozhodování či vystupujících proti korupci a zneužívání politické moci jsou pro ně velmi zajímavé a inspirující,“ říká Milan Štefanec z NESEHNUTÍ. „Česká veřejnost má Gruzii a Abcházii spojené většinou jen s představou války. Návštěva z Kavkazu rozbíjí tento stereotyp a ukazuje, že i v těchto zemích existují lidé rozvíjející velmi zajímavou veřejně prospěšnou činnost, která může být pro nás inspirativní,“ dodává Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.

Kavkazanky absolvují během desetidenního pobytu v Česku řadu návštěv ve zdejších neziskových organizacích a médiích. Kromě toho navštívili kancelář ombudsmana a absolvují tři besedy o své činnosti a o Kavkaze: v Praze a Brně pro veřejnost a v Olomouci pro studenty a studentky Vyšší odborné školy sociální. Poslední debata v Brně proběhne ve čtvrtek 13. září od 19 hodin v brněnské kavárně Trojka, pozvánka na ni je k dispozici zde.

Kontakty:
Martin Hyťha, NESEHNUTÍ, 606 104 784, martin@nesehnuti.cz
Milan Štefanec, NESEHNUTÍ, 605 239 579, milan@nesehnuti.cz

Podpořené organizace:
1.    Asociace novinářů a pracovníků médií Abcházie, Suchumi, Anaid Gogoryan
2.    Asociace Ženy pro regionální rozvoj, Kutaisi, Lela Kelbakiani
3.    Svaz studentů abchazské státní univerzity, Suchumi, Amina Enik
4.    Naučně-intelektuální klub Dialog generací, Kutaisi, Nona Bobokhidze
5.    Suchumský dům mládeže, Suchumi, Elizaveta Frankopulo
6.    Asociace nevládních organizací Shida Kartli, Khashuri, David Tsikarishvili