Pomohou europoslanci politickým vězňům v Ázerbájdžánu?

, 2014-11-18

Česká nevládní organizace NESEHNUTÍ v těchto dnech oslovuje všechny poslance a poslankyně v Evropském parlamentu. Žádá je, aby se připojili k výzvě za propuštění politických vězňů v Ázerbájdžánu adresované prezidentu této země.

V jihokavkazském Ázerbájdžánu je v současné době ve vězení stovka politických vězňů. Aktuální seznam politických vězňů v této zemi je k dispozici v tomto dokumentu. Za mřížemi se ocitli ženy i muži: obhájci lidských práv, nezávislí novináři, umělci, opoziční politici, náboženští představitelé i členové mládežnických organizací. V létě letošního roku za mřížemi skončili i ti, kteří na problém politických vězňů v Ázerbájdžánu upozorňovali a poskytovali jim pomoc. Represe paradoxně kavkazská diktatura vystupňovala v momentě, kdy Ázerbájdžán začal v květnu t. r. předsedat Výboru ministrů při Radě Evropy.

V České republice se tématu porušování lidských práv ázerbájdžánským režimem věnují organizace Amnesty International, Člověk v tísni a NESEHNUTÍ. Posledně jmenovaná pokračuje ve své kampani, jejímž cílem je pomoci nespravedlivě zadržovaným ázerbájdžánskou diktaturou. Kromě organizace veřejných akcí (informační stánky, putovní výstava, veřejné besedy, psaní dopisů zadržovaným, publikace informačních materiálů) se NESEHNUTÍ věnuje i lobbování za lidská práva na české i evropské úrovni. Na jaře tohoto roku například zorganizovalo NESEHNUTÍ setkání ázerbájdžánského lidskoprávního aktivisty s některými členy českého parlamentu, Parlamentního shromáždění Rady Evropy i s řadou kandidátů za ČR do Evropského parlamentu. Některé z těchto osobností v Evropském parlamentu skutečně po volbách zasedli.

NESEHNUTÍ se proto v těchto dnech obrací nejen na osoby reprezentující ČR v Evropském parlamentu, ale na všechny europoslance a europoslankyně a žádá je, aby podpořili výzvu adresovanou prezidentovi Ázerbájdžánské republiky Ilhamu Alijevovi. V ní její signatáři a signatářky žádají propuštění dvou obránců lidských práv – Intigama Alijeva a Rasula Džafarova, kteří byli zatčení v srpnu t. r. a dosud jsou bez soudního líčení vězněni na základě vykonstruovaných obvinění z daňových úniků, neoprávněného podnikání a zneužití pravomocí.

Intigam Alijev je právník, který dostal řadu případů porušování lidských práv až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, Rasul Džafarov mj. sestavoval seznam politických vězňů v Ázerbájdžánu, aby se na něm později sám ocitnul. V září letošního roku přijal Evropský parlament velmi kritickou rezoluci č. 2014/2832 věnovanou pronásledování obránců a obránkyň lidských práv v Ázerbájdžánu.

Žádáme členy a členky Evropského parlamentu, aby se nyní osobně postavili proti bezpráví, kterého se dopouští ázerbájdžánská ropná diktatura. Rádi bychom, aby svým jménem požádali prezidenta Ázerbájdžánu, aby propustil konkrétní politické vězně, kteří se stali symbolem nespravedlivě stíhaných v této kavkazské zemi,“ vysvětluje smysl akce Petra Havlíková z NESEHNUTÍ. Výzvu doposud podepsalo přes čtyři sta osob. Podporu politickým vězňům vyjadřují i sami občané Ázerbájdžánu – viz nedávná akce z ázerbájdžánského hlavního města Baku, které se zúčastnilo na tisíc lidí.

Výzvu prezidentu Ázerbájdžánské republiky k propuštění nespravedlivě stíhaných jsem již poslal a věřím, že nebudu z českých členů europarlamentu jediný. Jsem také spoluautorem rezoluce Evropského parlamentu týkající se perzekuce obránců lidských práv v této zemi. Proti podobným praktikám budu dál aktivně vystupovat“, říká jeden z prvních signatářů výzvy z řad českých europoslanců Pavel Telička (ANO).

Kontakt:

Petra Havlíková, NESEHNUTÍ, petra@nesehnuti.cz

Příloha: dopis členům a členkám Evropského parlamentu ze dne 18. 11. 2014