Do pátku mohou obyvatelé Brna pomoci lidem v Ukrajině

, 2015-02-24

Od úterý 24. února do pátku 27. února 2015 mohou Brňané a Brňanky přispět materiální pomocí lidem v Doněcké oblasti v Ukrajině. Do Komunitního centra na ulici Staňkova v Brně mohou lidé nosit zejména spacáky, povlečení, vařiče, baterky, svíčky, dětské pleny a dětské zimní oblečení. Brněnská sbírka probíhá pod patronací Člověka v tísni, Armády spásy, statutárního města Brna a NESEHNUTÍ.

„O víkendu jsme se dozvěděli, že nevládní organizace Člověk v tísni chystá vyslat začátkem března humanitární konvoj do Doněcké oblasti. Po celé republice jsou sběrná místa, v Brně však žádné zřízeno nebylo,” vysvětluje původ myšlenky zapojit se do sbírky Pavla Hofmeisterová z NESEHNUTÍ. „Na poslední chvíli se podařilo dojednat sběrné místo v Komunitním centru Armády spásy na Staňkově 6, kde jsou pracovníci a pracovnice centra připraveni od úterka do pátku materiální pomoc od lidí převzít. Kamion s humanitární pomocí odjede z Brna během pondělí,” doplnila Hofmeisterová.

„V okolí města Slavjansk, kde Člověk v tísni působí, jsou aktuálně nejvíce potřeba spacáky, povlečení, vařiče, baterky, svíčky, velké hrnce, jednorázové nádobí a kovová vědra. Speciálně pro děti mohou lidé nosit dětské zimní oblečení včetně bot, plenky a výživy. Lidé by neměli nosit jiné věci, než je ve výčtu uvedeno,” upřesňuje Hofmeisterová z NESEHNUTÍ. Dary jsou připraveni převzít v Komunitním centru Armády spásy na Staňkově 6 v těchto dnech a hodinách:

úterý               24. února        9.30 – 17h

středa             25. února        9.30 – 20h

čtvrtek           26. února        9.30 – 17h

pátek              27. února        9.30 – 17h      

Brněnská sbírka probíhá pod patronací Člověka v tísni, Armády spásy, města Brna a NESEHNUTÍ, které v Ukrajině působí již druhým rokem. Zaměřuje se zde především na spolupráci s nezávislými novináři a novinářkami a od letošního roku také na vyhledávání a podporu nezávislých občanských iniciativ.

Město Brno má v Ukrajině partnerské město Charkov. O víkendu právě v Charkově zahynuli po výbuchu nálože tři lidé při pokojném shromáždění k památce loňským událostem na Majdanu v Kyjevě. „V Brně žije mnoho lidí z Ukrajiny, kteří mají své rodiny na obou stranách válečné linie. Vítám, když se podaří do pomoci zapojit nejen je, ale i obyvatele a obyvatelky našeho města,” vysvětluje podporu humanitární akci náměstek primátora Matěj Hollan. Statutární město Brno se v nejbližších dnech obrátí dopisem na partnerské město Charkov s vyjádřením podpory a pomoci.

Jedná se již o několikátý humanitární konvoj, který Člověk v tísni vyslal do různých částí Ukrajiny. Fotografie z putování lednového humanitárního konvoje do východoukrajinského Slavjansku naleznete zde.

Kontakty:

Pavla Hofmeisterová, koordinátorka projektu Cesta iniciativy v Ukrajině, pavla.hofmeisterova@nesehnuti.cz

Matěj Hollan, náměstek primátora statutárního města Brna, hollan.matej@brno.cz