V Chersonu proběhne již třetí ukrajinsko-český BarCamp

, 2017-11-09

NESEHNUTÍ v pondělí odstartuje již třetí ukrajinsko-český BarCamp [1], který proběhne v jihoukrajinském Chersonu ve dnech 12. až 13. listopadu. Sejdou se zde zkušené i začínající občanské iniciativy, zástupci a zástupkyně nezávislých médií nebo odbornice a odborníci na vedení občanských kampaní. Cílem BarCampu má být nejen síťování a posilování spolupráce mezi veřejností a médii, ale také sdílení inovací, dobré i špatné praxe. Inspiraci přijedou sdílet lidé z České republiky, Ukrajiny a letos také Běloruska, Polska, Maďarska nebo Podněstří.

V půlce listopadu se v Chersonu uskuteční třetí ukrajinsko-český BarCamp. Ve spolupráci s ukrajinskými partnerskými organizacemi a místní knihovnou jej pořádá nevládní organizace NESEHNUTÍ. Ta v rámci svého programu Cesta iniciativy [2] podporuje začínající občanské iniciativy a nezávislé novináře a novinářky v Ukrajině. Organizátorský tým při přípravě akce vsadil na již ověřený koncept BarCampu, při kterém jsou účastníci a účastnice současně vystupující, různé přednášky a workshopy probíhají paralelně a jejich délka nepřesahuje několik desítek minut.

Podle očekávání se BarCampu zúčastní kolem padesáti účastníků a účastnic, kteří budou moci navštívit dvanáct přednášek a workshopů [3]. Svou účast potvrdili například:
Jana Smiggels Kavková, ředitelka Fóra 50 %; Ondřej Soukup, novinář Hospodářských novin; Vojtěch Boháč, novinář; Ivo Bystřičan, dokumentarista, scénárista a spolupracovník ČT; Taťána Revjako (Bělorusko), předsedkyně Běloruského domu lidských práv a členka známé lidskoprávní organizace Vjasna, Mark Fodor (Maďarsko), ředitel CEE Bankatch Network, Aljona Marčková (Podněstří), bývalá předsedkyně tiraspolské lidskoprávní organizace Apriori..

Jakub Šimák, koordinátor aktivit NESEHNUTÍ v Ukrajině, řekl:
„Naším cílem je, aby BarCamp opět propojil aktivisty a aktivistky nejen mezi sebou, ale i s nezávislými médii a zkušenými odborníky a odbornicemi. Neformální atmosféra BarCampu je ideálním místem pro sdílení zkušeností a nápadů.“

Petr Machálek, spolupracovník NESEHNUTÍ, organizátor a lektor BarCampu, řekl:
„Svobodná společnost není možná bez angažovaných lidí a nezávislých médií, ti jsou v Ukrajině i České republice jednou z podmínek demokratického vývoje. BarCamp považujeme za skvělý nástroj k vzájemné inspiraci, motivaci, sdílení pozitivních příkladů a ke vzniku nejrůznějších nových projektů a aktivit.“

BarCamp se uskuteční v rámci dlouhodobého projektu Cesta iniciativy v Ukrajině. NESEHNUTÍ do dnešní doby podpořilo v Ukrajině šestnáct občanských iniciativ. Pomohlo naplánovat občanské kampaně, jejichž rozjezd dosud financovalo 350 tisíci korunami, [4] a uspořádalo dva ročníky ukrajinsko-českého BarCampu, kterých se zúčastnila více než stovka lidí.

BarCamp se může uskutečnit díky podpoře Mezinárodního Visegrádského fondu.

Kontakt:
Jakub Šimák, jakub@nesehnuti.cz
Petr Machálek, petr.machalek@nesehnuti.cz

Poznámky:
[1] více o konceptu BarCampu viz www.barcamp.cz
[2] viz cestainiciativy.cz
[3] program a přehled přednášejících viz www.barcamp-kherson.org
[4] viz cestainiciativy.cz/podporene-iniciativy/