Mladí lidé v Arménii hledají řešení komunitních problémů

, 2022-10-17

Videoreportáž Young people are looking for solutions to community problems

Polorozbořené zdi kdysi rušné budovy kulturního centra příhraniční vesnice Sarigjugh, které bylo jedním z největších v regionu. Sjížděli se tam obyvatelé z okolních vesnic za kulturou. Nyní je ovšem budova poškozená ostřelováním a vyrabovaná a nachází se v žalostném a opuštěném stavu. Kdyby kulturní centrum fungovalo i nyní, sen Edity ze Sarigjughu by byl naplněn. Mladá dívka se schopností zpívat nemá kde předvész a rozvíjet svůj talent a nadšení. Ve vesnici není žádný umělecký kroužek. A ne každý má možnost jezdit do sousední obce nebo regionálního centra Idževan. Ale mladá dívka nezoufá, ba co víc, nesedí nečinně. Spolu se svými vrstevníky nastoluje otázku obnovy kulturního domu na všech možných instancích, včetně snahy řešit ji prostřednictvím různých dotačních programů.

Účastní se programu "Cesta k angažované společnosti" české nevládní organizace "NESEHNUTÍ" a arménského "Centra pro mobilizaci a podporu komunity" a spolu se svými vrstevníky vytvořila iniciativní skupinu pro renovaci kulturního centra Sari gjur.


V rámci projektu vznikly různé iniciativy i v dalších arménských komunitách: Alaverdi, Nojemberyan, Halidzor, Jermuk. Zúčastnění mladí lidé také představili své plány během třídenního kurzu "Plánování, realizace a mediální gramotnost občanských kampaní", který byl uspořádán v ekoturistickém centru "Green Camp" a posílili své dovednosti a získali nové znalosti.

Programy pro mládež jsou zaměřeny především na řešení vlastních problémů mládeže. Říkají, že právě oni jsou nejlépe rozumí problémům mládeže a mají největší zájem na jejich řešení, proto považují za důležité, aby mladí lidé o svých problémech mluvili.


Účastník kurzu Manvel Keshishyan z obce Nojemberjan, považuje rozvoj cestovního ruchu za prioritu. Bagratašenem jako příhraniční osadou prochází velké procento turistů. Mají však problém je tam udržet. Manvel chce pro turisty vytvořit atraktivní podmínky, například ve spolupráci s regionální správou Alaverdi rozvíjet nové turistické trasy.
Mladí lidé účastnící se kurzu jsou plni naděje, že problémy, které nastolili, budou vyřešeny, jsou si jisti, že energie a nadšení mladých lidí pro řešení problémů povede k úspěchu.

Realizace projektu Cesta k angažované společnosti NESEHNUTÍ v Arménii je podpořena programem TRANSITION Ministerstva zahraničních věcí ČR.

https://cvmedia.am/page2-1274--88-%D5%A5%D6%80%D5%AB%D5%BF%D5%A1%D5%BD%D5%A1%D6%80%D5%A4%D5%B6%D5%A5%D6%80-%D5%A4%D5%A1%D5%BD%D5%A8%D5%B6%D5%A9%D5%A1%D6%81-%D5%AE%D6%80%D5%A1%D5%A3%D6%80%D5%A5%D6%80?fbclid=IwAR1ppuONnzRg7Xnd1wGkEyrPi5hcT1U4YOXITWv_1433P-9o1y-WuuZiFH8