Představujeme první z organizací pomáhajících přeživším znásilnění v Ukrajině

, 2022-06-08

"Право на здоров'я" (HealthRight International) в Україні provozuje v Užhorodu již druhým měsícem centrum pomáhající lidem přeživším různé druhy válečných zločinů, včetně těch sexuálních.

Finanční prostředky od NESEHNUTÍ směřují právě na zajištění pomoci přeživším znásilnění. Těm se tak dostane nejen pomoci psychologů ve formě individuálních i skupinových terapií, ale také lékařské péče a vyšetření, např. v podobě testů na pohlavně přenosné choroby či jejich léčbu.

  • Alarmující zprávy o počtech přeživších znásilnění přicházející z osvobozených ukrajinských oblastí nás vedou k rozšíření naší pomoci, doposud směřované především na pomoc angažované občanské společnosti.
  • Navázaly*i jsme spolupráci se čtyřmi ukrajinskými organizacemi, které podporujeme, aby přeživším mohly zajistit potřebnou zdravotnickou i psychologickou péči.
  • Spolupracující organizace i způsob jejich práce s tímto citlivým a komplexním tématem Vám představíme v následujících dnech.
  • Za finanční podporu, která umožnila tuto pomoc odstartovat děkujeme Vít Samek, Liberální institut  a jejich humanitární "Operaci Kyseláč". Za finanční podporu děkujeme také Voxpot.