Report k aktuálnímu dění v Ukrajině

, 2022-03-07

Začátek noční můry

Poté, co 21. února Putin poslal tanky do teroristy kontrolovaných částí Doněcké a Luhanské oblasti, jsme rozeslali našim partnerským organizacím a podporovaným iniciativám zprávy o tom, že jsme připraveni jim pomáhat s čímkoliv bude potřeba a ať se na nás neváhají kdykoliv obracet. Přesto jsme asi v tu chvíli ještě úplně nevěřili (nechtěli, nemohli věřit?) tomu, co přijde v následujících dnech. Po začátku invaze v plném rozsahu jsme ale rychle pochopili, že na slzy a zoufalství prostě není čas a je potřeba jednat, okamžitě, rychle a pokud možno efektivně.

Zahájili veřejnou sbírku s názvem Zachraňme zástupkyně*ce občanské společnosti v Ukrajině. Kromě toho se neustále ozývá nebývalé množství jednotlivců*kyň, nadací a firem a nabízejí peníze a také velké množství lidí, kteří nabízejí dobrovolnou pomoc, ubytování lidí na útěku, dopravu k ukrajinským hranicím či další druhy pomoci. Dobrovolnické nabídky se snažíme přesvědčit, že je budeme nejspíš velmi potřebovat za pár týdnů, kdy nadšení opadne, ale množství práce se zvýší, přinejmenším s příchodem dalších lidí z Ukrajiny.

Krom demonstrací na podporu Ukrajiny, kde jsme vystoupili za NESEHNUTÍ, jsme debatovali v pátek 4. 3. 2022 na ´benefičním Večeru pro Ukrajinu v Kabinetu múz, vybralo se  42.187 Kč, které přidáme k naši sbírce na Ukrajinu. Hojně se nám ozývají média - vyšel článek na Deníku Referundum a článek v MF Dnes, domlouvá se rozhovor do občasníku Nadace Partnerství, zájem má Deník N a Filip Remunda natočil videoklip propagující naši sbírku...

Vydefinovali jsme si, co vlastně Cesta iniciativy chce a má v dané věci dělat, protože nelze pomáhat všem a navíc bychom se měli doplňovat, nepřekrývat s dalšími organizacemi. Dohodli jsme se, že se zaměříme na pomoc občanským aktivistům*kám (nikoliv nutně jen těm, s nimiž spolupracujeme, či jsme v minulosti spolupracovali) podle jejich aktuální situace a potřeb, a pomoc se zvláštním zřetelem na skutečnost, že řada těchto lidí jsou prvními terči represí v případě, že by v některých částech Ukrajiny vznikl dočasný ruský protektorát a okupační správa. K tomu máme věrohodné informace o tom, že někteří z těchto aktivistů*ek jsou již v ruských prorežimních kruzích diskutovány jako velmi mírně řečeno nežádoucí osoby (dosaďte si svoje noční můry).

Co budeme prakticky dělat a už děláme?

Budeme pomáhat aktivistkám dostat se z Ukrajiny do ČR (muži v bojeschopném věku mají zákaz opustit Ukrajinu) či budeme pomáhat aktivistům (či aktivistkám) zařídit si dočasně život a fungování na západě Ukrajiny (pomíjím otázku, jak dlouho tam bude bezpečno), budeme dodávat finanční i materiální pomoc do míst,

o kterou nás místní aktivisté*ky požádají a výhledově (až se situace trochu ustálí) se chceme věnovat i advocacy/kampaňovým aktivitám v ČR, neboť možnosti, jak může Evropa zatlačit na Putinův režim a více pomoci lidem v Ukrajině, ještě jsou. 

Výběr z toho, co za posledních 10 dní řešíme:

- Materiální pomoc partnerské organizaci v jednom oblastním městě 

- Přesun 48 krymských Tatarek ze Lvova do Brna, ženy s dětmi a kočkami dojeli bezpečně na místo, zajistili jsme transport, ubytování a potřebné procedůry

 -Podařilo se nám již vypravit první náklad pomoci v hodnotě asi  300.000 Kč, který tvoří léky, neprůstřelné vesty a turnikety na  zastavování akutního krvácení, už dorazil na místo

- Menší dodávka léků a medicínských potřeb do dalšího města

- Evakuace partnerské organizace z Kyjeva a výhledově zajištění jejich dalšího fungování v ČR - obtížnosti vzhledem k napjaté a nebezpečné  situaci v Kyjevě

- Zajišťování materiální pomoci a ubytování pro nezávislou novinářku v Ukrajině

- Dodávky materiální pomoci do některých míst, kam se nedaří zajistit logistiku, toto zatím bez většího úspěchu

- Zajišťování materiální pomoci skupině nezávislých novinářů v několika městech v Ukrajině

- Zajišťování finanční pomoci místnímu partnerovi, který převáží  nemohoucí lidi a zajišťuje ochromenou logistiku v komunitách (ve městě, z něhož je mj. již řadu dní evakuace složitá až nemožná)

Taky se neustále koordinujeme s řadou dalších organizací, ať už jde o zjišťování potřeb, logistiky, nákupy nedostatkového zboží, sdílení informací a zdrojů apod.

Vzhledem k chaotické a nepřehledné situaci i obtížným podmínkám v samotné Ukrajině je všechno asi tak 5-20x náročnější a komplikovanější, než by bylo normálně (nebo než by se mohlo zdát).

Nedostatek materiálů

Jeden z mnoha problémů třeba je, že neurgentnější materiální potřeby v Ukrajině se stávají nedostatkovými nejen v ČR, ale i v celé Evropě (leccos už sháníme i mimo Evropu), a to jak ochranné pomůcky, jako jsou přilby či neprůstřelné vesty (ano, pokud vám přijde divné, že vozíme neprůstřelné vesty, když jsme ještě nedávno vozili fixy a flipcharty, nám taky - ale reálně když si představíte, že po Brně jezdí tanky a procházejí se po zuby ozbrojení orkové neváhající někoho jen tak zavraždit, neprůstřelná vesta je to první, co byste si přáli od zahraničních partnerů), ale i klíčový medicínský materiál (např. turnikety pro zastavování akutního krvácení, hemostatika), nebo komunikační zařízení (např. satelitních telefonů je taky kritický nedostatek). 

Další velký, ale méně překvapivý problém je logistika v rámci Ukrajiny, ať už jde o dovoz materiální pomoci, nebo odvoz lidí na útěku. Situace dostupnosti řady měst se mění každý den a sehnat kontakty a navázat spolupráci s lidmi, kteří ještě takovou logistiku zajišťují, je opravdu obtížné.

Sláva Ukrajině!