Podepsali jsme petici za zákaz používání ruského a běloruského dřeva!

, 2022-03-08

Naši ukrajinští partneři UNCG (Ukrainian Nature Conservation Group) spustili petici za zákaz používání ruského a běloruského dřeva, ke které se NESEHNUTÍ připojilo svým podpisem.

Rusko a Bělorusko jsou silně závislé na vývozu dřeva a dalších dřevěných výrobků. V roce 2021 jejich export z Ruské federace činil asi 13,9 miliardy amerických dolarů. Přímo či nepřímo jsou hlavními trhy pro takové produkty jak západní, tak i další země, včetně Spojených států, EU, Spojeného království, Japonska a Číny.

Finanční prostředky, které ruské a běloruské úřady obdržely z vývozu dřevařských výrobků, pomáhají financovat ruskou invazivní politiku, tankovat jejich tanky a vyrábět granáty.

Nakupování ruského a běloruského dřeva znamená také podporování ničení a zabíjení civilistů v Ukrajině!

My, ukrajinské a evropské nevládní organizace zabývající se životním prostředím a lidskými právy, apelujeme na všechny orgány zemí spřátelených s Ukrajinou: zastavte dovoz ruských a běloruských lesních produktů a dalších dřevěných produktů hned teď!

Obracíme se také na mezinárodní certifikační systémy, jako jsou FSC a PEFC: okamžitě zrušte všechny certifikáty lesnictví a dodavatelského řetězce společnostem z Ruska a Běloruska. Žádné dřevo z těchto zemí nelze považovat za udržitelné, pokud se použije k financování zpustošeného zničení mírové země.

Pokud zastupujete nevládní organizaci a chcete se také přidat a podepsat výzvu vládám výše uvedených zemí, napište co nejdříve - shamina@uncg.org.ua - uveďte název organizace.