Škola občanské angažovanosti v Arménii

, 2021-09-29

V termínu 17. – 19. září 2021 proběhla v Odzunu na severu Arménie třídenní třídenní akce - série workshopů, sdílení zkušeností, diskuzí a prezentací zajímavých kampaní a iniciativ. K účasti byli zváni mladí lidé ve věku 18–28 let, kteří se aktivně zapojují do života občanské společnosti v Arménii.

Hlavním záměrem této školy byla podpora, posílení, inspirace a výměna zkušeností v oblasti občanské angažovanosti a kampaní, lidských práv, ekologických a novinářských aktivit začínajících aktivistů * ek v Arménii. Tématy Školy občanské angažovanosti byly občanské kampaně a jejich odlišnost od projektů, jak plánovat a komunikovat s veřejností a efektivně pracovat v týmech.

Škola občanské angažovanosti přinesla pro mladé angažované Arménky a Armény převážně z regionů příklady dobré praxe a fungování participace, občanských kampaní a rozvíjela interaktivními metodami improvizaci a týmové řešení problémů.

Na akci lektorovali dva zahraniční lektoři- Maria Sereda Ruska, žijící v Portugalsku o kampaních a jejich strategích a Václav Wortner lektor a improvizátor z Česka o řešení problému a týmové spoluprácí a dvě lektorky z Arménie- Arpine Yeritsyan z Civil Youth Center v Ijevanu o participaci mládeže a aktivistka Arpine Galfayan o hledání řešení lokálních problémů a nenásilné komunikaci.

Arpine Galfayan vysvětluje nenásilnou komunikaci
Arpine Yeritsyan
Maria Sereda

Maria Sereda pracovala na kampaních pro ruskou pobočku Amnesty International a poté pracovala pro Prague Civil Society Center než založila vlastní projekt, kde propojuje hry a lidskoprávní témata. Stále školí a radí aktivistům občanské společnosti v oblastech komunikační strategie, vyprávění příběhů a rozvoje veřejných kampaní. Maria Sereda představila občanské kampaně a kreativné komunikační strategie kampaní.

"Proč důsledně používáme stejné dobře opotřebované symboly a obrázky? Možná se někteří lidé narodili s kreativním myšlením, zatímco jiní ne? Možná je počet skvělých nápadů omezený a všechny již vymyslel někdo jiný?
Maria Sereda si je jistá, že tomu tak není. Existuje několik jednoduchých a skutečně účinných způsobů, s nimiž mohou týmy aktivistů popustit uzdu své kreativitě. Maria je úspěšně používá již mnoho let a ráda je sdílí s veřejnými organizacemi.
"

Václav Wortner

Václav Wortner představil ve svém bloku "Jak ale řešit nepředvídané situace s klidnou myslí, s omezenými prostředky?"

Nečekané situace jsou součástí každého projektu, prezentace nebo vyjednávání. Opustit plán neznamená upadnout do chaosu. Naopak úspěšná improvizace má jasná pravidla, která je třeba dodržovat. Tato dovednost se dá naučit. Během workshopu se naučíte 6 základních principů potřebných k improvizaci – jak samostatně, tak v týmu.
Schopnost spolupracovat udělala z lidí nejúspěšnější druh na planetě. Jaký je ale rozdíl mezi náhodnou skupinou lidí a týmem? Jaké jsou nejdůležitější týmové role? Prostřednictvím lekcí, her a simulací se naučíte, jak efektivně spolupracovat a komunikovat, jak řídit tým, i když se okolnosti neustále mění
.

Cvičení na týmové řešení prolémů
Prezentace
Účastnictvo s diplomy

Co si odnáší účastnictvo?

"These 3 days left a big and positive mark in my life, everything was great beginning from trainers till the information they gave. I don’t know why but the training and information given by Waclav is unforgettable. Waclav became a motivation for me. "

"Мне понравились методы проведения тренингов. Тренеры были очень опытными и гибкими."

"Импровизация, ошибки, генерация 100 идей. Я могу заниматься активизмом и когда что-то идёт ни так, как мы планировали это будет нормально."

účastník Edgar z vesnice Vahagni