Demonstrace Svobodné Bělorusko 2020- Brno

, 2020-08-16

Neděle 16. srpna 2020 od 18-20:00 na Dominikánském náměstí v Brně

NESEHNUTÍ a Společně Brno zorganizovali solidární demonstraci na podporu Bělorusů a Bělorusek. Po zmanipulovaných prezidentských volbách začal běloruský diktátor Lukašenko krvavě potlačovat veškeré projevy volání po demokratizaci společnosti. Je naprosto nepřijatelné, aby se podobné totalitní scénáře odehrávaly v moderní Evropě. Stojíme za Bělorusy, kteří si zaslouží žít ve svobodné zemi. V neděli v šest večer se sejdeme a během krátkého programu dáme najevo svou solidaritu.

Na podporu občanských protestů v Bělorusku se dnes v Brně sešlo asi 1000 lidí, kteří téměř zaplnili Dominikánské náměstí. Mnozí přišli s historickou červeno-bílou vlajkou Běloruska, která vlaje také na Nové radnici v horní části náměstí. Na transparentech jsou třeba nápisy "Pryč s diktátorem" nebo "Svobodné Bělorusko".

Shromáždění se zúčastnili také Bělorusové, kteří žijí v Česku. Filolog Sjarhej Smatryčenka řekl, že první svobodné volby zažil až po získání českého občanství. V Bělorusku o svobodném hlasování podle něj od poloviny 90. let nelze hovořit. "Naprosto všechny volby jsou falšovány," řekl Smatryčenka.

"Žádná opozice v Bělorusku neexistuje. To, co vidíme teď v ulicích, to je občanská společnost," doplnil Smatryčenka. S opozicí podle něj prezident Alexandr Lukašenko zatočil už v 90. letech - stačilo nechat zmizet několik populárních politiků. Smatryčenka také upozornil na to, že i přes masovost nynějších protestů pokračují v Bělorusku perzekuce a zatýkání.

"Diktaturu lze porazit - a vy to dokážete," vzkázala běloruské opozici někdejší disidentka a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, která vystoupila s projevem.

Foto: Peter Tkáč