Ekologičtí aktivisté a aktivistky v Bělarusi čelí zvýšené represi

, 2020-09-08

Tisková zpráva ze dne 8. 9. 2020

Současná situace v Bělarusi* nahrává lukašenkovu režimu, který si vyřizuje účty s nepohodlnými aktivistkami a aktivisty. Aktuálně byla pod smyšlenou záminkou zadržena a odsouzena přední ekologická aktivistka Iryna Suchij (angl. přepis Irina Sukhy).

Běloruský represivní režim nadále brutálně potlačuje protesty, které započaly po zfalšovaných srpnových prezidentských volbách. Evropská unie neuznala tyto volby jako legitimní, ale diktátor Lukašenko se i přesto chystá na další volební období, které si hodlá obhájit násilím. Policie pokračuje v neodůvodněném zatýkání, například tento víkend přibylo 600 politických vězenkyň*zňů.

Iryna Suchij je hlavní postavou environmentálního hnutí v Bělarusi. Předsedá jedné z nejstarších ekologických organizací EkoDom a koalici ekologických organizací Zelená síť. Její aktivity jsou spojeny mimo jiné s kampaní proti stavbě jaderné elektrárny Astravec.

„Jako členky a členové globálního environmentálního hnutí se znepokojením sledujeme situaci neoprávněného zatýkání našich kolegyň a kolegů v Bělorusku. Proto jsme se dnes sešli v solidaritě s Irinou, abychom požadovali její okamžité propuštění“ říká Ondřej Bartoň, ekologický aktivista.

Iryna Suchij byla zadržena 6. září ve svém bytě v centru Minsku, kde žije se svou matkou a dcerami. Tři maskovaní muži ji odvedli s odůvodněním, že se údajně zúčastnila demonstrace. Podle důkazů však byla na farmě daleko od hlavního města s přáteli a příbuznými. Po zadržení proběhlo nelegální prohledání jejího bytu a zabavení disků a počítače a mobilního telefonu bez prokázání legálního důvodů k této prohlídce.

Sedmého září proběhl s Irynou Sukhij první soud. Na základě neprůstřelných důkazů, které předvedla a prokázala, že nebyla na zmíněné demonstraci, změnil nakonec soud obžalobu a obvinil ji z účasti na demonstraci jiný den. Soudce vrátil materiály obžaloby k přepracování a Irynu ponechal ve vazbě. Následující den (8. září) večer byla odsouzena k pěti dnům ve vazbě na základě svědectví osoby, která se během soudního procesu odmítla identifikovat. Soud svědectví přesto akceptoval jako důvěryhodné. „Tento soud je bohužel jen jeden z řady vykonstruovaných procesů, kterým se diktatura snaží umlčet běloruskou občanskou společnost a zneužít tak nepřehlednou situaci. O to hlasitější musí být naše podpora a solidarita“ řekla na dnešním solidárním setkání Eva Jašková, ekologická aktivistka z NESEHNUTÍ.

Během víkendových protestů byli mimo jiné zadrženi také  Andrej Egorov z Fóra občanské společnosti Východního partnerství a novinářka Zeleného portálu Anastasia Zacharevič. V pondělí byla Anastasia odsouzena k týdnu vězení a Andrej by měl být propuštěn 16. září.

*Bělarus (Bílá Rus) je preferovaný název bělaruskou komunitou oproti Bělorusko. 

Ekologičtí aktivisté a aktivistky z České republiky požadují propuštění všech běloruských politických vězňů, foto: Majda Slámová