NESEHNUTÍ spustilo web a sbírku na podporu politických vězeňkyň a vězňů


Tisková zpráva NESEHNUTÍ ze dne 06. 05. 2021

Po loňských prezidentských volbách v Bělarusi, které vyvolaly masové protesty, je dnes v zemi z politických důvodů uvězněno na 369[1] osob. A jejich počet stále narůstá. NESEHNUTÍ proto dnes spustilo web Vlaštovky svobody, který vypráví příběhy čtyř zadržovaných vězeňkyň a vězňů, a vyzývá k jejich podpoře pomocí dopisů. Organizace také zahájila sbírku na koupi předplatného nezávislého tisku pro politické vězně. Usiluje tak o pomoc vězněným a šíření povědomí o jejich osudech.

“Dopisy jsou jako vlákna, která mě spojují s normálním světem.” Julia Sluckaja

Bělaruský režim se na konci loňského roku zaměřil na systematické potlačování svobody slova, přičemž zadržel už více než 400 novinářek a novinářů.[2] Mnozí z nich jsou spolu s dalšími politickými vězni stále drženi v zastaralých a přeplněných sovětských věznicích, odkud opakovaně přichází zprávy o bití, mučení a psychickém vydírání vězněných. Mezi zadržovanými je i čtveřice, jejíž příběhy lidé nově najdou na webu Vlaštovky svobody. Patří mezi ně také dva novináři, zakladatelka Press Club Belarus Julia Sluckaja[3] a bloger Mikola Dziadok.[4]

Právě Dziadok byl při zatčení a výslechu prokazatelně bit a mučen slzným plynem.[5] Jeho výpověď o brutálním chování členů speciálních jednotek OMON zveřejnil jeden ze spoluvězňů. „Dziadoka v jeho bytě nejprve surově zbili, a poté ho zavřeli do skříně, kam uvolnili slzný plyn. Ten mu následně ještě nastříkali do očí. Poté mu řekli, že si oči nemůže vymýt, dokud se ke všemu nepřizná na video,“ popsal muž zacházení běloruské speciální policie.

S pomocí lidí chce NESEHNUTÍ kampaní Vlaštovky svobody všem vězeňkyním a vězňům ukázat, že na jejich osud svět nezapomněl. „Stránka umožňuje komukoliv jednoduše poslat dopis z Česka do bělaruských věznic. Tím lidé nejen přímo podpoří vězněné, ale také ukážou, že na tyto případy nespravedlnosti v České republice nezapomínáme, a stále sledujeme dění v Bělarusi. Ze zkušeností Oleha Sencova či Vladimíra Balucha víme, že mezinárodní pozornost může podmínky vězněných skutečně zlepšit,“ vysvětluje koordinátorka bělaruských aktivit NESEHNUTÍ Eva Jašková.

Na základě skutečných svědectví protestujících, které posbíral Press Club Belarus vznikl také videospot, kde z úst herců zaznívají výpovědi účastníků protestů.[6] „V noci jsme slyšely, jak vyvádí muže z cely. Slyšely jsme jejich výkřiky, a jak je bijí. Když nás pak předvolaly, vedly nás zakrvácenými chodbami,“ svěřila se například jedna ze zadržených.

Čtveřice, jejíž příběhy NESEHNUTÍ zprostředkovalo, má nyní spolu se stovkami dalších nespravedlivě vězněných minimální kontakt s okolním světem. Často je jim zakazováno setkávat se s bližními nebo právníky. NESEHNUTÍ proto vyzývá k tomu, aby jim lidé pomohli udržet kontakt s realitou tím, že pro ně ve finanční sbírce předplatí místní nezávislý tisk. „Jednotlivým vězeňkyním a vězňům předplatíme vždy tři různá periodika. Chceme tak docílit toho, aby se alespoň jeden výtisk nezávislého média, která čelí nejrůznějším překážkám, dostal až k vězněným,“ uvedl Koordinátor mediálních aktivit NESEHNUTÍ Marek Hadrbolec.

Kontakty:Eva Jašková, koordinátorka běloruských aktivit NESEHNUTÍ
eva.jaskova@nesehnuti.cz

Marek Hadrbolec, koordinátor mediálních aktivit NESEHNUTÍ
marek.hadrbolec@nesehnuti.cz

Poznámky:
[1] k 5. 5 2021, zdroj: https://prisoners.spring96.org/en
[2] Human rights Watch, Belarus: Crackdown on Independent Journalism,
https://www.hrw.org/news/2021/03/29/belarus-crackdown-independent-journalism
[3] https://prisoners.spring96.org/en/person/julija-sluckaja a
https://www.frontlinedefenders.org/en/organization/press-club-belarus
[4] https://prisoners.spring96.org/en/person/mikalai-dzjadok
[5] UN Human Rights Committee, https://assembly.coe.int/LifeRay/JUR/Pdf/TextesProvisoires/2021/20210324-
BelarusViolationsHR-EN.pdf
 a Mikola Dziadok: A Tortured Political Prisoner in Belarus – The Russian Reader, 19
November 2020, https://therussianreader.com/2020/11/21/mikola-dziadok-a-tortured-political-prisoner-inbelarus/
[6] Seeking Justice. Stories of Violence in Belarus,
https://belarusinfocus.info/sites/default/files/seeking_justice_web.pdf

Přílohy:
Odkaz na stažení videa. Video je možné s uvedením zdroje (NESEHNUTÍ) libovolně využít.
Ilustrace čtyř vězněných, za které je vedena kampaň Vlaštovky svobody, a Mapa letu vlaštovek do Bělarusi. Ilustrace je možné s uvedením zdroje (NESEHNUTÍ) libovolně využít.
https://vlastovky-svobody.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/1204707